hari-hari bahagia dalam hidup duahengget (^_^)v

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, December 31, 2010

The Quest continues : Day 2

(^_^)v

Day 2 : The meaning behind your Blog name.

Di atas merupakan tajuk untuk hari kedua quest. Atau dalam BM nye ialah, makna di sebalik nama blog anda. Seperti yang you all tau, blog aku ni namenye DUA HENGGET. Kenapa ia dinamakan dua hengget? Dua hengget tu sebenarnye menunjukkan diri & gaya aku. It's me. Ini adalah kerana setiap kali aku amek gambar, tak lengkap rasenye diri ini kalo tak membuat gaya peace. Tahukah anda apakah itu gaya peace? Gaya ini sangat mudah dilakukan dimana anda hanya perlu mengangkat jari telunjuk & jari tengah anda. Jari lain tutup & duduk diam2. Tangan tu angkat la sikit. Jangan la letak kat dalam poket seluar pulak.  ;p Antara nama lain bagi gaya ini ialah gaya tangan gunting.


Tengok....ade orang dah berjangkit  :)

Dah pregnant pun, still dua hengget...  (^_^)v

Disebabkan aku selalu membuat gaya macam ni, so ade la seseorang tu cakap, "cikgi ni kalo amik gambar slalu mintak dua hengget".  So dari situ la timbul name dua hengget tu....(*credits to that person*)  :)  And then, ade la seseorang lagi slalu buatkan simbol (^_^)v untuk aku. Kate nye same macam muka aku kalo buat gaya dua hengget. So dari situ pulak timbulnye simbol (^_^)v (*credits to that person too*)  :)

Lalu ku combine kan kedua-dua nye apabila aku start buat blog ni. Because I think both words & symbol represents me. Itulah cite nye di sebalik name blogku ini.....ngengenge...

(^_^)v

Tuesday, December 28, 2010

The Quest begins : Day 1

(^_^)v

Let's start the quest...shall we? So question/task for day 1 is "A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself." Owh...kacang je ni...kalo masuk SPM, confirm dpt A1. (sungguh tiada kena-mengena eh.....)

Makan je kejenye....hihi

So di bawah ini disertakan 15 fakta menarik tentang tuan empunya gambar (menarik lah sangat...  ;p)

1. My name is Firmilia binti Affandi
2. Dilahirkan pada 7 Oktober 1983
3. Dilahirkan di rumah nenek di Kemaman, Terengganu dimana tak nyempat-nyempat tunggu bidan datang, kluar sendiri je....ngengenge  :)
4. Anak kedua dari 4 adik beradik
5. Satu-satunya anak perempuan dalam family (ape?? bajet cute la tu, mentang2 sorang....tak puunnn...haha)
6. Not available anymore, sudah berkahwin dengan Abdul Muin bin Yusoff  ;)
7. Bekerja sebagai guru prasekolah di SK Seri Bandi, Kemaman, Terengganu
8. Berkongsi profesion yang sama dengan ayahanda kesayangan (sama-sama menjadi guru)
9. Hobi : Makan
10. Sedang mengandung anak pertama - insyaAllah due hujung April 2011
11. Paling tak suka lipat baju/pakaian. Rajin basuh je
12. Sangat2 suka kek coklat....yummy!!  :)
13. Sangat2 tak suka sayur...euuwwww!!  :)
14. Alah tekak pada dairy products...uhhhh, sungguh tidak suka, kecuali susu berperisa coklat/strawberi
 15. Sangat cepat menjadi moody apabila lapar....auuummmm!!

(^_^)v

Monday, December 27, 2010

Hari Bersuka Ria

(^_^)v

Jumaat lepas, me & my hubby kluar jenjalan pegi Kuantan. Sempat jugak kami maraton 2 cite wayang. Cite ape? Sila tengok di bawah. :)


Mula-mula ikut selera si suami dulu untuk menonton Gulliver's Travels. Then turn isteri pulak, dan pilihanku tidak lain & tidak bukan.....Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah..  :) I enjoyed watching both show tapi encik suami cakap Gulliver's Travels tak best. Yang pastinye, kami memang pecah perut gelak tengok cite Kak Limah. Ade minah kat depan kami, siap tutup muka dengan kotak popcorn ble time hantu kluar....harhar...

Owh ye....before pegi tengok wayang, sempat jugak kami singgah ke kedai untuk mencari oven. Oleh kerana si suami nak sangat2 isterinya buat kek & cookies manakala isterinya pula taknak oven lain selain dari oven brand Butterfly, so pegi la kami mencari oven yang diidamkan. Finally, jumpe pun.  :)

Oven Butterfly

Penah tengok tak oven ni? Oven ni memang aku kenal dari kecik lagi & ble dh besar2 ni, ktorg still guna oven ni time nk buat kuih/kek kat umah aunty aku. Sebab dh selesa sangat dgn oven ni, aku decide nak beli yang same. Lagipun senang, letak atas dapur gas je. Takyah set-set masa suhu segala bagai.  :)

(^_^)v

Friday, December 24, 2010

30 Days Quest

(^_^)v

Amende alah la 30 days quest ni? Hihi....benda alah ni aku dpt dr blog eyang. Eyang ni kawan + roomate I mase kt UMS dolu-dolu..same la si Emilia pn. :) So pendekkan cite, 30 days quest ni maksudnye kte try buat entri b'dasarkan 30 soalan dimana setiap satu soalan perlu dijawab & dibuat entri setiap hari sehingga la hari yg ke 30. Get it? So sementara semangat nk mengarang blog ni tgh b'kobar-kobar, aku rase nk buat la.
Bagai petikan kata-kata eyang : "haa..buat2.at least update lah blog kamu tu dari bersawang ;P" (FYI, eyang telah digigit secara maya setelah mngeluarkan kata-kata itu...ahahaha)
BTW, eyang dh start dh die punye quest. Ade dlm blog eyang. Blh jenguk2 baca kt situ. :)

So, soalan-soalannye adalah :

Day 1 : A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.

Day 2 : The meaning behind your Blog name.

Day 3 : A picture of you and your friends.

Day 4 : A habit that you wish you didn’t have.

Day 5 : A picture of somewhere you’ve been to.

Day 6 : Favorite super hero and why?

Day 7 : A picture of someone/something that has a big impact on you.

Day 8 : Short term goals for this month and why?

Day 9 : Something you’re proud of in the past few days.

Day 10 : Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.

Day 11 : Another picture of you and your friends.

Day 12 : How you found about Blog and why you made one.

Day 13 : A letter to someone who has hurt you recently.

Day 14 : A picture of you and your family.

Day 15 : Put your iPod on shuffle : First 10 songs that play.

Day 16 : Another picture of yourself.

Day 17 : Someone you would want to switch lives with for one day and why?

Day 18 : Plans/dreams/goals you have.

Day 19- Nicknames you have; why do you have them?

Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.

Day 21- A picture of something that makes you happy.

Day 22- What makes you different from everyone else?

Day 23- Something you crave for a lot.

Day 24- A letter to your parents.

Day 25- What I would find in your bag?

Day 26- What you think about your friends?

Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?

Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?

Day 29- In this past month, what have you learned.

Day 30- Who are you?

But I'm not going to start it today sebab arini Jumaat iaitu bersamaan hari bersuka ria & kluar berjalan-jalan, bukan hari mengadap laptop. :) (gini la kalo jadi wife pd QS yg choti nye hanya pd Jumaat sahaja ye tuan-tuan & puan-puan...gotta enjoy this day to the fullest!! haha) (p/s : abang, i'm not complaining ok? u know i love u so much. *muah muah*)

So ble nk start ni??? Esok-esok la.........ahahaha

(^_^)v

Thursday, December 23, 2010

khas utk eyang :)

(^_^)v

~ khas utk eyang, seperti yg di 'request' ~

me @ 5months

(^_^)v

Wednesday, December 22, 2010

haaaaa...gasak.....

(^_^)v

Ni la dia....kalo time malas, ape pun tak buat. Sampai berhabuk blog ni dibuatnye. Arini tetiba rajin & tetiba malas nk layan CSI tadi, so buat CSI dlm blog sendiri...hahaha

Makanye, bertambah la 2,3 benda hiasan. Tambah signboard yg amatlah kebudak-budakan (haha), tambah gambar, tambah wedding & pregnancy ticker. Taknak tukar background layout sbb sangat la mencintai all those polka dot yg amat la sesuwai dgn jiwa ini.

Haaaaaa....gasak....Tu je la pun. Kecoh. ;p

(^_^)v

Menjelma Kembali

(^_^)v

Salam all......

Heeeeeee.....mesti ade yg bertanya, nape la minah sorang ni tak update2 blog die?? Haaaaaa....nape? Nape tak update blog? So jawapannnye :

1. M.A.L.A.S - obviously...!!! hahaha...Memang slalu je aku draft ape2 entri, then nanti entri tu t'bengkalai macam tu je dalam ni

2. B.U.S.Y - yelah sangat...?? betul ape...yelah, bz dgn keje, nk sesuwaikan diri jadi cikgu cum wife cum housewife lagi....eeeeee....ingat senang ke....hahaha (peng & kak long tqah, alasan ni bkn utk takutkan kamu-kamu ye) ;D

Tu je la kot alasannye. Tapi masa start cuti skolah aritu, mmg rase b'kobar-kobar nk tulis blog smula tapi encik laptop ni pulak buat hal..eh bukan, encik charger dulu buat hal (yg mngakibatkan aku tpaksa mengeluarkan duit utk m'beli encik charger baru...huh) Then encik charger dh elok, encik laptop pulak ade cite songeh...huh huh

So today, here I am. Merepek meraban smula di dalam blogku ini....sambil ditemani se'mug' susu anmum & roti coklat...nyum nyum nyum... (baby needs to be fed, so does baby's mummy...  ;D ) Kat belakang ade bunyi tenet tenet tenet, menandakan kain baju dah siap digodek di dalam mesin basuh (jap ye, nanti dijemurin kamu-kamu semua....skrg musim ujan, so xde mood utk m'buat laundry. nasib baik baju memang tak banyak. *sigh*)

In case you are wondering how am I doing now, I'm good...Aku just stay kat umah je cuti ni memandangkan suami kesayangan keje. Just berpeluang nak balik umah wan kat Raub, pegi Kuala Lipis & Kuala Terengganu je. Nak pegi Kuala Lumpur tak sempat...huhu (what's with me and all this KUALA-KUALA?? haha)

Tapi yg best, cuti-cuti gini, memang makan cukup & tdo pun sangat2 la cukup. Obviously kena tune diri sendiri smula, memandangkan cuti dah nak abes. And starting 28hb ni dah nak kena pegi skolah. Ade meeting pelbagai-bagai. Takde ke mesin bekukan masa....??? *sigh*

So ok la kan...blog dah update, perut dah kenyang. Nak check FB jap, then pegi jemur kain. After that, check TV schedule, tgk CSI pukul berape....hahaha

(^_^)v

Sunday, July 11, 2010

CEPUK EMAS

(^_^)v

Salam all...
Arini proses kehidupan berjalan spt biase..except that me & my hubby is quite excited waiting for something to arrive...hehe....(PLEASEEEE....jgn igt "something" yg dimaksudkan itu adalah anak, ok..???)

Tadi duk jalan2 bace blog. Then bace la blog kazenku, K'LONG TQAH...die duk cite psl org duk tnye die, ble lagi nk kawen...seriously, aku mmg dpt rase la ke"tension"nannye sbb aku pn pernah alami zaman yg same. Cume skrg pertanyaan2 & soalan2 mcm tu dh tak berlegar lagi di telinga sbb aku dh pn selamat
berkahwin....So lps bace blog die, aku terpanggil (mak aih...terpanggil tuuu...hahaha) utk list kan soalan2 maut@cepuemas@cemas@kecemasan@rimas@lemas atau ape2 je la yg dipanggil org...

Sooo...setakat yg aku igt ialah...

1. Masa kecik, org duk tanye, "DH PANDAI JALAN DH?" "DH PANDAI BERCAKAP DH?"

2. Masa tadika, org duk tanye, "DH PANDAI BACA KE BELUM?" "DH PANDAI MENGIRA KE BELUM?"

3. Masa sekolah rendah, org duk tanye, "PERIKSA DPT NO BRAPE?" "DPT BRAPE A?" "PERIKSA UPSR DPT BRAPE A?"

4. Masa sekolah menengah, org duk tanye, "PERIKSA DPT NO BRAPE?" "DPT BRAPE A?" "PERIKSA PMR DPT BRAPE A?" "PERIKSA SPM DPT BRAPE A?"

5. Masa nk masuk U, org duk tanye, "DPT U MANE?" "NAPE TAK DAPAT U?" "NAPE TAK APPLY U YG BEST2 SKET?"

6. Masa dh abih U, org duk tanye, "DH DPT KEJE DH?" "NAPE TAK MINTAK KEJE MCM BELAJAR KAT U DULU?"

7. Masa dh berusia 24 ke atas, org duk tanye, "DH ADE BOYFREN KE?" "NAPE TAKDE BOYFREN LAGI?" "BILE NAK KAWEN NI?"

8. Masa dh kawen, org duk tanye, "DH BERISI DH?" "TAKDE APE2 LAGI KE?" "TAKDE MENGIDAM-NGIDAM LAGI KE?" "TAK MENGANDUNG LAGI KE?"

DUUUHHHHHHH.....seriously...tak boleh ke kalo tak tanye soalan2 mcm ni...?? Dari kecik lagi, dh rase stress dh...Ape kata kite ubah sket cara hidup kte dgn tidak bertanya soalan2 cemas maut spt di atas? Biar tuan empunya badan tu yg umumkan sendiri ataupun tunggu die ckp, "AWAK TAKNAK TANYA SAYA APE-APE KE? Then baru la kte bukak mulut & bertanye soalan yg sesuwaiii dgn dirinye...hehehe

Tp yelah kan...semua tu takleh nak dielakkan...maybe utk org yg bertanye tu, ini adalah salah satu cara utk menunjukkan keprihatinannye kpd kte & maybe niat die baik, mmg saje nak tau je..bkn nk buat bahan hot utk diumpat.

As for me, kalo org tnye soalan2 rimas lemas kat aku skrg ni, aku sengih je & jawapan standard aku ialah TUNGGUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!
Nanti kalo aku dh malas nk layan, aku buat derk je la...buat2 lupe nk korek telinga sebulan...blh?? hahaha....

(^_^)v

Monday, June 21, 2010

katanye.......

(^_^)v

Ade seorang anak muridku...namenye Izhar. Mak die cikgu jgk kat skolah aku. So mak die cite, Izhar ni taknak minum susu dlm gelas, umur 5 tahun still nk minum dlm botol susu. Bila mak die suruh minum dlm gelas, die jawab...........
"Susu kena minum dlm botol, barulah sel otak boleh berhubung..."
Hahaha.....a creative way to save himself....mmg pandai anak muridku.....  :D

(^_^)v

Thursday, June 17, 2010

Tag "TENS" by Hadi Jaja

(^_^)v

Salam all...fuh, berhempas pulas aku berfikir...punyela lame...skrg baru la siap tag yg diberi oleh kawanku, si hadi jaja...so hadi, here are my TENS...  :D (btw, aku dh singgah dh ur blog...cuma tak sempat nk tabur kata2 manis je lagi kt situ...hihihi...)

10 fakta tentang DuA_HenggeT :
1. Nama penuh : Firmilia binti Affandi
2. Satu2nye anak perempuan dlm 4 adik beradik (tp I bkn jenis manja2 ok, I tough girl...hahaha)
3. Dh kawen dh....dgn Abdul Muin bin Yusoff
4. Tak suka mkn most of dairy products mcm cheese, mayonis, yogurt, susu (tp susu ade exception la sbb kalo susu coklat or strawberry blh minum...hehe)
5. Tak suka mkn sayur & mkn/minum soy products mcm air soya
6. Sangat2 suka membuat gaya DUA HENGGET setiap kali mengambil gambar....mcm tak cukup best je kalo tak buat mcm tu...hihihi
7. Kuih fav mase bln puasa adalah onde2@buah melaka..seriously, kalo dh ade onde2, aku dh tak perlu kuih2 lain dh (mase tahun terakhir study kt KK dulu, aku pernah mkn onde2 tiap2 hari sepanjang bulan puasa tu, just miss 2,3 hari je kot...hahaha)
8. Bekerja sebagai guru prasekolah di SK Seri Bandi (cute x I, jadi cikgu prasekolah...??) ;p
9. Dilahirkan pada 7 Oktober 1983 (ni bgtau ade makna niiiii....bile smpai date t'sebut, pandai2 la ye buat ape2 yg patut....hehehe)
10. Paling benci & pantang dgn penipu (kalo si penipu tu kantoi, siapla....you're seriously dead, baby...I may forgive u but to forget what u've done, it's a total NO...and memori aku mmg sgt2 kuat, so mmg cerita tu akan lekat dlm otak smpai bile2 la...get it??)

10 benda menakutkan bagi DuA_HenggeT :
1. Mati sblm sempat bertaubat
2. Ditinggalkan oleh orang2 yg tersayang
3. Ular
4. Hilang kawan esp kawan2 baik
5. Ape2 perkara buruk berlaku pd aku @ family @ org2 yg dikenali....ish...mintak dijauhkan....
6. Ape2 jadi pd kereta & time tu sorang2 pulak....confirm cuak sbb xtau pape langsung psl kete, tau drive je...hahaha
7. Memasak utk org lain except for hubby...oohhh tidaaakkkkk...!!!
8. Buat salah & dimarahi papa mama
9. Tersalah menyakitkan hati/perasaan org lain
10.Takde duit...takleh nk buat2 pape kalo takde benda alah niiii...

10 perkara yang selalu disebut oleh DuA_HenggeT :
1. abaaaaang
2. I Love U
3. o mak
4. ngok ngek (ish...sgt tak sopan kan?)
5. oit
6. lapo laaaa....  ;D
7. tak tauuu
8. emmmmmmmmm
9. Assalamualaikum
10. Waalaikumussalam

10 perkara yang bernilai buat DuA_HenggeT :
1. Family.....definitely!! (hubby, parents, adik beradik, sedara mara....semua yg rapat dgn aku)
2. Moments with my hubby & my family
3. My "CCF 212"...mmg patah kaki la kalo takde Encik Swift Biru ni
4. Semua barang kemas yg aku tgh pakai skrg...takdela byk...5 items je pun..but semua sgt bernilai sbb semua dihadiahkan oleh orang2 tersayang dlm hidup ini
5. Handepooon...kalo takde hp, cmne nk kol Abang?? nnt rindu tauuuu bile jauh...hahaha...gediks okaaayyyyy  ;p
6. Kawan2 baik
7. Masa rehat & masa tido (tensionnye rase kalo kena korban masa2 berharga ni)
8. Duit
9. Makanan yg sedap & masa makan....hahaha
10. My laptop...susah payah kumpul duit elaun KPLI, nk beli benda alah niiii...kalo ilang/rosak, mmg meraung laaaaa....

10 "pertama kali" dalam hidup DuA_HenggeT :
1. Pertama kali keluar dari perut mama (Pn.Maharom binti Ghazali) & melihat dunia & melalak, 7 Oktober
1983...Alhamdulillah....weeeeeeeeee....  :D
2. Pertama kali kahwin 1 Mei 2010 :D  (Ya-Allah, jadikanlah ini jodohku dan nikahku yg pertama, juga inilah yg terakhir...kekalkanlah hubungan kami sehingga ke akhir hayat kami....amin)
3. Pertama kali jumpa hubby, 12 May 2009..berpeluh2 dibuatnye walaupun angin ade je sepoi2 bertiup kat tepi sungai mase tu  :D
4. Pertama kali mkn aiskrim Wall's Fruitare Kiwi & Strawberry..mkn dgn hubby sabtu malam last week, di tepi sungai, tempat 1st time dating dulu...rase romantik abih...hihi (btw, BEST wooo aiskrim nii..sgt2..!!)
5. Pertama kali naik kapal terbang masa umur 11 tahun
6. Pertama kali dpt pegi ke Sabah masa tahun 2002 & tinggal & belajar di sana sehingga 2005
7. Pertama kali dapat pegi London, tahun 2007
8. Pertama kali mengajar tahun 2008....fuh, mase 1st day tu mmg rase nk pengsan....nervous semacam je
9. Pertama kali masuk asrama & berdikari di atas kaki sendiri.....chewah...tahun 1996, form 1, SM Sains Dungun...shekolah "keshayangan"...muahahahaha
10. Pertama kali merasmi & menulis blog, 9 Nov 2008

Kawan2 DuA_HenggeT yang kena tag :
- eyang
- emi
- kak long Tqah
- hubby (tp konpem xkan buat...sbb blog pn tak update...hahaha)

p/s: lps ni kena cari wedding pictures lak...dh promise emi nk letak dlm blog tp tak buat2...huhuhu

(^_^)v

Sunday, June 6, 2010

I'm Back (^_^)v

(^_^)v

Salam all....perghhhhh....gile lame tak update blog ni..sian duahengget.blogspot.com ni. Aku takde niat nak abaikan blog aku ni....errrr....cuma skrg ni ade yang lebih perlu diutamakan...contoh?....contoh?.....emmmm....ape lagi, menguruskan rumahtangga & si suami la. Chewaaaahhhhhh....aku je la yg ade suami...ngehngehngeh...

Now dh start cuti skolah for 2 weeks. Rasenye cuti ni aku tak kemane-mane kot..hubby keje, so abihkan mase kt umah je la jwbnye....huhuhu ( p/s: abang, tukar keje jd cikgu la..so ble cuti skolah, blh kte cuti same2... ;D ) So sempena cuti skolah ni, aku rase baik aku updatekan blog ni sementara ade mase...weeeeeeeee....

1 Mei 2010...Maka selamat la aku menjadi isteri orang. Alhamdulillah...majlis berjalan lancar, thanx a lot utk semua yg dah hadir. Yang tak dapat hadir, it's ok....aku faham...2 Mei 2010, majlis di sebelah family Muin lak...pun same berjalan lancar....Alhamdulillah...for those yg nak tgk or tak tgk lagi gmbr2 weds aku, bukak FB la ye...but not in my FB..sila cari FB "Abdul Muin Yusoff"...haaaaa....kat situ ade gmbr2 nye. Kalo tak jumpe cari, please bukak my FB, then baca kat tepi belah kiri, whom I married to...klik name yg berwarna biru tu, jumpalah tu nanti...hihi

Tak cukup dgn 2 majlis, cuti Wesak aritu balik Raub lak...Wan buat majlis doa selamat, baca yasin & kenduri kesyukuran kecil utk menyambut kami...hehehe...TQ Wan...terharu I tau...rase mcm baru smlm je kawin...hihihi Tp makan2 mase kenduri tu mmg best sbb ade lauk ikan patin masak gulai tempoyak & yg paliiiiiiinnngggg best ade air tebu..ya ampun, aku minum air tebu x pandang kiri kanan dah....sebijik mcm org kat padang pasir baru jmpe air lps sebulan tak minum air...hahahaha ( wah, mmg over pnye perumpamaan...ni kalo hubby bace ni, konpem die gelak..sbb die slalu ckp aku over bile nk describe ape2...hehe ;p )

Arini 6 June 2010. Maknenye dh sebulan lbh aku jadi isteri kpd Encik Abdul Muin bin Yusoff. Pengalaman menjadi isteri setakat hari ni? emmmmm....1 thing I realise skrg, 24jam sehari mmg seriously x cukup. I wish sehari ade 30jam ke 40jam ke...hehehe...tu la natijahnye kalo selame ni, semua benda, mama yg tlg uruskan. Bila dh kena buat semua benda sendiri, now barulah sedar & kagum dgn keupayaan & ke"terer"ran & ke"power"ran mama dlm membahagikan masa di antara keje dan rumahtangga...I still have a lot to learn but insyaAllah I will try to do my best. Especially dlm bab masak-memasak la...thanx a lot to my beloved hubby yg mmg bg support berjuta-juta percent utk aku belajar masak, menghargai & menerima seadanya semua masakan aku...LOVE YOU

(^_^)v

Saturday, April 24, 2010

Buat Aku Tersenyum

(^_^)v

Datanglah sayang, dan biarkan ku berbaring
Di pelukanmu, walau 'tuk sejenak
Usaplah dahiku, dan kan ku katakan semua
Bila ku lelah tetaplah disini,
Jangan tinggalkan aku sendiri
Bila ku marah, biarkan ku bersandar,
Jangan kau pergi untuk menghindar

Rasakan resahku, dan buat aku tersenyum
Dengan canda tawamu, walaupun ‘tuk sekejap
Karna hanya engkaulah, yang sanggup redakan aku

Karna engkaulah satu-satunya untukku,
dan pastikan kita slalu bersama
Karna dirimulah yang sanggup mengerti aku,
dalam susah ataupun senang
Dapatkah engkau slalu menjaga ku
Dan mampukah engkau mempertahankan ku

I LOVE YOU

p/s : eh eh...ini sabtu terakhir saya sebagai orang bujang.......
 
(^_^)v

Saturday, April 17, 2010

tik tok clock

Tik tok tik tok.....
I think the clock is ticking way too fast nowadays.....
24 hours seem to feel like 24 seconds
Is it just me??

Wednesday, March 24, 2010

Kekasih Gelap

(^_^)v

*Celoteh anak-anak murid sebelum balik tengahari tadi*

Farhi : Cikguuuuuuu....Izhar kabo cikgu awek die.
Izhar : Mane ade....kite main-main je.
Farhi : Ye....Izhar kabo kite tadi.
Cikgu : (sambil tersenyum) Cikgu awek Izhar ke....Izhar awek cikgu?
*Farhi dgn Izhar - tersengih-sengih

translation : kabo = bgtau

(^_^)v

Tuesday, March 23, 2010

Si Penguin

(^_^)v

Kalo korang rase tension, sedih, marah, tertekan, rase nk belasah orang or ape2 je la perasaan yg tak sedap dirasa, aku syorkan korang tgk Penguins of Madagascar. Cite kartun ni mmg best dan blh tlg hilangkan rase2 yg tak best. It works for me...  (^_^)v

4 ekor penguin yg bernama Skipper, Kowalski, Rico dan Private. Mmg cute...!!! :D

btw, for apeng, if u read this....post ni takde kena-mengena dgn u tau....sedara bau2 bacang je kot....hehehe ;D

(^_^)v

Tuesday, March 16, 2010

Jalan-Jalan Kenyangkan Perut Episod 2

(^_^)v

Salam all...Malam ni, mata takleh nak lelap. Taktau nape. So, aku tulis blog je la. Entry kali ni aku masukkan gambar2 pegi makan lagi...Of kos la kan, dh name pun jalan-jalan kenyangkan perut episod 2. Tapi tak banyak gak gambar makanannye...Korang tgk sendiri la... :D Gambar2 ni ade yang selapuk-lapuknye dari cuti raya cina aritu sampai la se"latest-latest"nye dinner malam tadi.

Part One : Masa Cuti Raya Cina

Air jambu yang sangat sangat sangat sedaaaappp....Tambah sedap, air ni dicampur serbuk asam jambu tu. Perghhhhhhh....kalo dpt ni, 3 gelas sekaligus pun blh abis tau...hahaha (By the way, model air jambu tu adalah aku dan kazenku, Assila...nk hebohkan jugaakkk....hahahaha)

 
Time ni on the way nak pegi Melaka. Kami singgah kat Muar, mkn mee bandung Muar.
Komen : Boleh tahan sedapnye.... :D (Cuma aku mmg tak fanatik terhadap mee bandung, so takdela excited sgt...)

Part Two : Makan Berdua di Cherating

Dah nama pun mkn berdua, so air pun ade dua la kaannnnn....Air yg merah tu namenye Watermelon Lime Shake. Air tembikai yg rase air limau nipis. Masam tapi sedaaaap. :D Air kaler kuning tu bernama Ice Blended Limau Kasturi. OUR favourite drink kat sini. Sekali rase, terus mengigau nak lagi. (So, blh imagine tak betapa sedapnye air niiiii...????? hahahaha)


Ini lauk pertama : Beef with Ginger. Sedap jugak.


Ini lauk kedua : Fish Fillet Curry (Atau dalam BM nye, kepingan ikan masak kari...ke kari kepingan ikan? hahaha...mane2 je la fimi oiiii...) Kari ni mmg BEST. Lagi best daripada kari mamak lagi...serius cakaaapppp.... :)


Lauk ketiga : Kam Heong Chicken. (Aku tak berapa sure ejaan "Kam Heong" tu mcm mane, tapi kalau dgr org sebut macam ala2 gitu la...) Ayam ni sedap tapi aku rase sedap lagi Kam Heong Chicken yg kami mkn kat Kuantan aritu...Tapi kami ni jenis tak memilih, ape yang sedap, semua kami telan...muahahahaha

Part Three : Makan Steamboat di Kemaman

Adik aku tgk gambar ni & die ckp, "Angah mcm model periuk steamboat tu." Hampeh punye adik. Mmg sangat hampeh. Lalu "pujian" itu kubalas dgn pukulan "manja" di kepalanye. Diulang...manja ok? Takde unsur-unsur 18SG eh...hahahaha Bercakap pasal steamboat ni, kuah steamboat kat sini sedap laaa...Kuah sup nye rase mcm sup tulang & kuah tomyam pun sedap. Kalo korang dtg Kemaman, jemputla mencuba ye.. :D Kalo tak tau tempatnye, bwk aku skali, aku tunjukkan tempat. Blh la blanje aku mkn same2 kaaannnn... ;)


Ni adik aku. Namenye Firmizie ataupun nama manjanye - Adik. Have I told you that die ni hampeh? Owh, lupe...I've mentioned it earlier....muahahahaha


Ni sape pulak??? Abang yg pegang chopsticks ni la tunang I....merangkap partner sejatiku dlm bab makan-memakan...hahahaha

Part Four : Dinner kat Kemaman

Kuey Teow ni rasenye SEDAP. Diulang.....SEDAP, ok? Cukup rase dan cukup sedap :D Kalo mkn berkongsi tu, bile balik umah, mesti akan menyesal & berkata, "nape la aku tak order satu utk aku?" hahahaha

So itu lah kompilasi gambar2 makan minum utk JJKP episod 2 ni...Geram betul la, tgk gambar2 makanan ni buat aku lapo semula je...

p/s : blog dh siap....tapi mata still tak ngantuk :(

Sunday, March 7, 2010

HIV negative

(^_^)


Berbekalkan M&M 232.5 gram, aku pun mulalah menulis entry kali ni.....hahaha

Tadi aku pegi klinik, buat ujian saringan HIV utk bakal2 pengantin...eceeehhhhh....igtkan lame buat benda alah ni & nk dptkan result, rerupenye tak sampai 15min pun semua2 tu. Amik darah setitik dua, pastu letak kat alat indicator tu. Then nampak kertas penanda tu lame2 bertukar dari putih jadi ala2 pink gitu. Tu je? Itu je la. :D

Dan jari aku still berdenyut dek kerana dicucuk dgn jarum tu tadi..Lebih dramatik, aku siap terkeluar bunyi "ouch" tadi mase nurse tu cucuk jari aku. Walaupun "ouch" tu slow je tapi tetaplah aku dh tidak kelihatan tough dan berani dpn nurse tu...huhuhaha

Yang lagi best, lepas aku daftar nk buat test ni, aku tak dengar nurse tu panggil aku. Dh abih, die sebut "HIV, HIV". Aku dgr mcm "Siti, Siti". Tetiba nurse tu kuatkan sket suara die & ckp, "Ni sape yg nk kawin ni, nk buat ujian HIV ni??" Nurse sorang lagi (yg tempat aku daftar tu) tunjuk kat aku & ckp, "yang ni yang nk buat ujian HIV. Satu klinik tgk aku time tu (ade lah org dlm 20-25 kot). Aku lak tgh berdiri dgn ayunye betul2 depan kaunter pendaftaran.

So dalam erti kata lain, skrg ni satu kawasan dh tau aku ni bakal berkahwin...hahahaha Dan keputusannya aku HIV negatif....alhamdulillah :D

(^_^)

Tuesday, March 2, 2010

jangan tanya apa-apa

Melihatkan itu, aku jadi sayu........wasn't it supposed to be ME?
Tuhan, jadikanlah aku orang yang bersyukur.....amin....

Sunday, February 21, 2010

Bad Mood?

(^_^)v

Are you in a bad mood? Jika ya, angkat tangan anda dan katakan ya. Kemudian, baca ini.
(* My fiancee read these somewhere and shared them
with me *)<----- yang ni bukan isi penting yang perlu dibaca, ini sekadar pemberitahuan. Isi penting ade di bawah....hehehe

7 Pointers to Lift a Bad Mood

No one can live a long and healthy life without the will to go on; sometimes mood swings can make us feel that life is too much for us.
A bad mood not only gives you a gloomy outlook, it also lowers your immune function, leading the way to illness. Here are some suggestions to lift your mood, your spirit, and your health.

1. A Laughing Matter
"Laugh Therapy," pioneered by Norman Cousins, has turned out to have real substance. Research has discovered that laughter and joy boost immune functions, especially the production of the natural killer cells that help defend the body from illness and cancer.
Laughter also increases the release of endorphins - compounds that give you a sense of well-being  - in your brain. Without a doubt, joyful people liver longer and healthier lives. So read your favorite comics, watch your favorite comedies, and laugh it up!

2. Amino Acid for Restored Mindset
When an imbalance or deficiency is creating a bad mood, the Europeans use supplements of a natural compound found in human cells to regulate mood and restore a healthy mindset. SAMe (S-adenosyl-L-methionine) is produced from methionine, an amino acid that plays a role in the production of uplifting neurotransmitters like serotonin and dopamine.
One study indicated that SAMe worked on patients who had unsuccessful results with conventional antidepressants. To get a boost from SAMe, take a supplement combining it with vitamins B6 and B12.

3. Hands-On Healing
Human touch increases the production of endorphins, growth hormone, and DHEA, all of which lengthen your life span and lower the negative impact of stress. Studies have found that patients who are regularly touched recover faster than those who are not touched. So give someone a hug and feel both of your moods improve.

4. Boost Your "Youth Hormones"
You don't need pills to flood your body with a rejuvenating flood of growth hormones. Research has found that doing squats and leg presses will greatly increase your natural production of the "youth hormone". Increased growth hormone translates to an elevated mood, among other physical benefits. Keep it up with weight training, knee bends, push-ups, and rowing.

5. Take a Bracing Breath
Breathing correctly is important for dispelling the toxins and wastes from your body; in fact, it is estimated that we expel only about 30 percent of toxins in our bodies through the bowels and bladder-the rest is all respiratory. Breathing is also a great way to clear your mind, boost your energy, and improve your mood. Practice deep, slow, rhythmic, breathing daily with mind-body disciplines such as tai chi, yoga, qigong, and meditation.

6. Smell the Joy
Research has shown that smell has a definite impact on our bodies and minds. When you stimulate the olfactory nerves inside your nose, you activate the limbic system of your brain, which is associated with moods and memory. This concept is instrumental to aromatherapy, a natural  health tradition that makes use of the healing powers of plants with strong scents.
Aromatherapy recommends treating depression with jasmine, eucalyptus for exhilaration, and grapefruit to increase alertness and joy. Just put a dab of the essential oils from these plants on your temples, back of your neck, or acupressure points. Another option? Boil the herb in water and inhale the steam through your nose.

7. Feel Fine with Flowers
There is a reason that flowers are the traditional get-well gesture. Colorful flowers have a powerful influence on moods; they can uplift a patient's mood and even combat stress. One study found that during a five-minute typing assignment, people sitting next to a flowering bouquet were more relaxed than those who sat near foliage-only plants.

I hope these tips help the good feelings flow! I invite you to visit often and share your own personal health and longevity tips with me.

May you live long, live strong, and live happy!

-Dr. Mao <------- ni name penulis die......

(* I think I should read this............tiap-tiap hari......hihihi.... :D *)

(^_^)v

Wednesday, February 10, 2010

Saya Tidak Suka

Saya tidak suka pergi kursus.
Kalau pergi kursus yang hanya memerlukan saya mendengar dan membuat aktiviti-aktiviti di situ,
saya tidak kisah.
Tapi kalau pergi kursus yang memerlukan saya membawa pulang berbeban-beban kerja dan tekanan,
owh......itu amatlah saya cukup-cukup kurang gemar.
Apakan daya, saya tidak boleh berbuat apa-apa.
Ini tanggungjawab saya dan saya harus melakukannya.
Nasib baik juga, kerana saya akan pulang pada esok hari.
Walaupun saya tetap kena membawa pulang bebanan kerja, tetapi sekurang-kurangnya saya berada bersama orang-orang yang saya sayangi yang dapat membantu meringankan tekanan saya.

p/s: Saya juga tidak suka kalau ada orang cakap, jadi cikgu prasekolah adalah kerja yang senang. :p

Friday, February 5, 2010

I HATE P*

I HATE P*.

Bagi aku, P* lebih membuatkan orang berpecah-belah. Takde benda yang elok pun. Sebab semua orang rase diri sendiri betul, nak menang dan nak lebih dari orang lain.
Kalo la semua orang dapat amik positive parts dari diri masing2 dan gunakan semua yang positive tu untuk tujuan yang betul, DUNIA PASTI LEBIH AMAN.

*agaknye bile kite mati, TUHAN akan tanye tak kaler ape yang jadi kegemaran kite?*

Saturday, January 30, 2010

Jalan-Jalan Kenyangkan Perut

(^_^)v

Baca je tajuk tu, mesti korang ckp, ala ni mesti nk cite pasal pegi makan2 ni...adakah tekaan anda benar?
Ya betul....tepat sekali... (OBVIOUSLY) :D

Semenjak dua tiga enam tujuh menjak ni, ade hobi baru yg timbul. Iaitu.....sebelum makan, tgk makanan tu macam cantik je, mesti rase nk amik gambar dulu. Then berangan nk post kat blog...hahaha
So here they are..empat lima gambar utk dikongsi bersama. :D

LOKASI PERTAMA : KUANTAN


Biasa2 nye kan air sampai dulu...so tayang air dulu la :p
Ice Blended Chocolate


Rice + Black Pepper Beef


Rice + Chicken with Oyster Sauce

Komen keseluruhan : Sangat2 sedap...kalo kerap2 datang makan kat sini pun, macam best jugak....hehehe ;D
Tak tau la nape sedap sangat...maybe sebab makan "berdua" kot? (ayat bajet nak bagi org naik jelak...muahahahaha...)
p/s : actually ade 2 lagi menu best yg dah try kat sini tp malangnye tak ingat nak amik gambar :(


LOKASI KEDUA : ROMPIN


 
Udang Galah......besar punye..!! besar punye....
(cara bacaan mengikut iklan maggi asam laksa....hahaha)



konon nak tunjuk besar mane, siap compare dgn henpon :p

Komen keseluruhan : Sedap jugak...berbaloi la...alah membeli menang memakan.. :D

So rasenye setakat ni dulu episod jalan-jalan kenyangkan perut kali ni...more and more to come...insyaAllah... :)

(^_^)v

Wednesday, January 27, 2010

Alone

(^_^)v

Salam semua....Dah lame tak update blog. Bukak je blog, tengok2 dh tambah sorang lagi follower. :D (someone who always makes me smile)

Korang tengok tak cite Na O Mei? Ala, cite kul 6.30pm kat TV3 tu..Aku takdela ikut sangat....kalo rajin, tengokla....Kebetulan smlm aku sempat tengok cite tu (and I'm also watching it now while blogging this). Smlm aku tengok part yang dia bersalin sorang2 tu....OMG!! Memang meruntun jiwa betul la tengok part tu. Takleh aku bayangkan kalo aku berada dalam situasi tu...Cemas, takut, nyawa di hujung tanduk, dan semua tu kena dialami sorang2....kesian die....Apepun, those yg boleh buat macam tu memang someone yg betul2 tabah la. Memang ade je kes ibu2 bersalin sendiri tapi kalo bersalin sendiri dalam keadaan tak tau untung nasib, suami pun takde di sisi....aih...tak tau la nak cakap macamane... :(

For kawan2 yg tengah pregnant tu, take care ok? Untuk eyang, hopefully eyang dpt pujuk Kysh utk keluar lebih awal.....hahaha (merepek betul la....igt boleh suka ati buat mcm tu ke....hehe)

(^_^)v

Wednesday, January 6, 2010

Si Botak :D

(^_^)v

Takde byk cite psl sekolah...Budak2 masih ade yg menangis...Mak bapak budak pun masih ade yg menunggu di luar kelas *rimas* Even abang budak pun ade. Memang kesian la si abang ni. Adik die siap hadapkan kerusi straight mengadap tingkap, then die paksa abang die kat luar, berdiri kat tingkap dpn die mengadap tu. Then siap ckp, "Abg Mie, jgn lari tau." - Hahahaha....

Aku nk tunjuk gambar si botak sebenarnye...Siapakah si botak itu? Anak sedara aku la...Altamis Rusyaidi. Masa cuti krismas aritu, buatkan majlis cukur kepala die. So after that, rambut die jd x sama la...(Punye lambat buat cukur kepala, budak tu dh umo 8 bulan dh, dh nak berjalan dh pun...hahahaha)


before (bkn ade beza pun...sbb budak ni mmg x berambut)



sempat lagi tersengih....eeee..geram nk cubit.... :D



tadaaaaa.... (after)



geram geram dan geram..... :D (macam agak besar kepala budak ni) hahahaha

(^_^)v

Sunday, January 3, 2010

New Year - New Beginning

(^_^)v

Happy New Year to all. Ape azam thn baru anda? Aku mmg xpenah ade azam. Ntah....maybe sbb aku ni bkn jenis org yg full motivated yg akan memastikan azamnye tercapai jgk walau mcmane payah skali pn. Aku buat ape yg aku rase aku nk buat & aku perlu buat. Tu je. But I've told someone recently, azam aku thn ni ialah utk mencari seorang suami...hahahahaha

Arini dh bukak sekolah. A new beginning for me & for my students. For those yg xtau, I'm a preschool teacher. So anak2 murid aku adalah kanak2 yg berumur 5 & 6 thn. Budak kecik tetapi cabarannye besar. SANGAT2 BESAR. Tambah2 lagi di hari pertama persekolahan mcm arini...perghhhhh...mmg mencabar...Bkn satu keje mudah utk nk yakinkan diorang yg sekolah adalah satu tmpt yg menyeronokkan, tidak menakutkan and everything's gonna be alright eventhough your parents/guardians were not here with you.

Tangisan & raungan?? owh, irama biasa utk santapan telinga. It really ANNOYS me tp sementelah ini adalah thn ketiga so it was like lagu2 biasa yg mcm aku dengar kt radio je la except that aku xleh nk ikut nyanyi same sbb kalo aku pn nyanyi lagu same, aku rase "nyanyian" aku lg kuat kot drpd anak2 murid aku punye....muahahahahahaha
But actually it's normal for them to cry. Yelah, sape yg x takut kalo tetiba je ditinggalkan...betul x? Alang kan org dewasa pn menangis meraung kalo ditinggalkan kekasih hati atau org yg disayangi, inikan lagi kanak2 umur 5, 6 thn ditinggalkan parents..
So, let them cry. Try je pujuk & kalo diorg x makan dipujuk, biar je la diorg mcm tu. Dh penat diorg menangis, diorg akan berenti jgk dgn sendirinya ataupun tangisan diorg tu akan jd slow dgn sendirinya....hehehe

Statistik arini, drpd 23 anak murid aku, sorang menangis smpai tertido, sorang menangis meraung tetapi akhirnye stop sendiri lps pembantu aku ckp, "sape menangis, nanti xleh balik" ;D dan sorang menangis tetiba je (nasib baiklah time tu lagi 15 minit je sblm balik) Walaupun statistik menunjukkan keadaan mcm tenang je tp aku still kena kunci pintu kelas aku tau sbb sorang yg menangis meraung tu asyik nk galas beg & melarikan diri je..hehehe

But actually, tau x ape yg lebih merimaskan drpd tangisan & raungan anak2 murid?
Yang lebih merimaskan ialah parents yg duk jgk kt luar, duk jgk kt muka pintu, duk jgk kt tingkap, tunggu anak2 walaupun anak2 diorang ok & x menangis....ish....seriously aku mmg rimas.
Satu hal, aku xleh nk concentrate pd anak2 murid & anak2 murid aku pn xleh nk concentrate pd aku sbb mata diorg duk tgk parents diorg. Mata parents lak duk tgk kat aku seolah2 aku sdg diperhatikan oleh 7, 8 org guru besar. Nak buat ape2 aktiviti pn dh segan jadinye. Mcm papparazi memerhatikan artis gitu..
Satu hal lagi, aku dh cam sgt..kalo ade sorang budak nangis, mesti ade budak lain pn kena "jangkitan" tangisan tu & budak yg kena "jangkitan" tu mesti budak yg parents die still ade kat luar kelas. Kenapa budak tu menangis? Die bkn takut ke ape ke...die just nk tarik perhatian parents die. Lps parents die dh balik, CONFIRM die berenti nangis mcm tu je.. (jahat kan aku....sedap je mengata, time aku nanti htr anak aku pegi sekolah, ntah2 aku teruk lagi menunggu drpd parents ni....hahahahaha ;D) (tp betul, mmg situasi ni dan sebab musabab die selalu mcm ni)

Penat mmg penat. Pagi ni sblm pegi sekolah, aku minum milo je dan lps tu, 1pm baru kami smpat nk mkn lps budak2 balik. (so for those yg nak tau rahsia mcmane aku mengekalkan kekurusan aku, itulah die rahsianye...hahahahaha) ;P
Esok.....?? Aku pn xtau lagi ape akan jadi.... :D

(^_^)v