hari-hari bahagia dalam hidup duahengget (^_^)v

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, December 31, 2010

The Quest continues : Day 2

(^_^)v

Day 2 : The meaning behind your Blog name.

Di atas merupakan tajuk untuk hari kedua quest. Atau dalam BM nye ialah, makna di sebalik nama blog anda. Seperti yang you all tau, blog aku ni namenye DUA HENGGET. Kenapa ia dinamakan dua hengget? Dua hengget tu sebenarnye menunjukkan diri & gaya aku. It's me. Ini adalah kerana setiap kali aku amek gambar, tak lengkap rasenye diri ini kalo tak membuat gaya peace. Tahukah anda apakah itu gaya peace? Gaya ini sangat mudah dilakukan dimana anda hanya perlu mengangkat jari telunjuk & jari tengah anda. Jari lain tutup & duduk diam2. Tangan tu angkat la sikit. Jangan la letak kat dalam poket seluar pulak.  ;p Antara nama lain bagi gaya ini ialah gaya tangan gunting.


Tengok....ade orang dah berjangkit  :)

Dah pregnant pun, still dua hengget...  (^_^)v

Disebabkan aku selalu membuat gaya macam ni, so ade la seseorang tu cakap, "cikgi ni kalo amik gambar slalu mintak dua hengget".  So dari situ la timbul name dua hengget tu....(*credits to that person*)  :)  And then, ade la seseorang lagi slalu buatkan simbol (^_^)v untuk aku. Kate nye same macam muka aku kalo buat gaya dua hengget. So dari situ pulak timbulnye simbol (^_^)v (*credits to that person too*)  :)

Lalu ku combine kan kedua-dua nye apabila aku start buat blog ni. Because I think both words & symbol represents me. Itulah cite nye di sebalik name blogku ini.....ngengenge...

(^_^)v

Tuesday, December 28, 2010

The Quest begins : Day 1

(^_^)v

Let's start the quest...shall we? So question/task for day 1 is "A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself." Owh...kacang je ni...kalo masuk SPM, confirm dpt A1. (sungguh tiada kena-mengena eh.....)

Makan je kejenye....hihi

So di bawah ini disertakan 15 fakta menarik tentang tuan empunya gambar (menarik lah sangat...  ;p)

1. My name is Firmilia binti Affandi
2. Dilahirkan pada 7 Oktober 1983
3. Dilahirkan di rumah nenek di Kemaman, Terengganu dimana tak nyempat-nyempat tunggu bidan datang, kluar sendiri je....ngengenge  :)
4. Anak kedua dari 4 adik beradik
5. Satu-satunya anak perempuan dalam family (ape?? bajet cute la tu, mentang2 sorang....tak puunnn...haha)
6. Not available anymore, sudah berkahwin dengan Abdul Muin bin Yusoff  ;)
7. Bekerja sebagai guru prasekolah di SK Seri Bandi, Kemaman, Terengganu
8. Berkongsi profesion yang sama dengan ayahanda kesayangan (sama-sama menjadi guru)
9. Hobi : Makan
10. Sedang mengandung anak pertama - insyaAllah due hujung April 2011
11. Paling tak suka lipat baju/pakaian. Rajin basuh je
12. Sangat2 suka kek coklat....yummy!!  :)
13. Sangat2 tak suka sayur...euuwwww!!  :)
14. Alah tekak pada dairy products...uhhhh, sungguh tidak suka, kecuali susu berperisa coklat/strawberi
 15. Sangat cepat menjadi moody apabila lapar....auuummmm!!

(^_^)v

Monday, December 27, 2010

Hari Bersuka Ria

(^_^)v

Jumaat lepas, me & my hubby kluar jenjalan pegi Kuantan. Sempat jugak kami maraton 2 cite wayang. Cite ape? Sila tengok di bawah. :)


Mula-mula ikut selera si suami dulu untuk menonton Gulliver's Travels. Then turn isteri pulak, dan pilihanku tidak lain & tidak bukan.....Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah..  :) I enjoyed watching both show tapi encik suami cakap Gulliver's Travels tak best. Yang pastinye, kami memang pecah perut gelak tengok cite Kak Limah. Ade minah kat depan kami, siap tutup muka dengan kotak popcorn ble time hantu kluar....harhar...

Owh ye....before pegi tengok wayang, sempat jugak kami singgah ke kedai untuk mencari oven. Oleh kerana si suami nak sangat2 isterinya buat kek & cookies manakala isterinya pula taknak oven lain selain dari oven brand Butterfly, so pegi la kami mencari oven yang diidamkan. Finally, jumpe pun.  :)

Oven Butterfly

Penah tengok tak oven ni? Oven ni memang aku kenal dari kecik lagi & ble dh besar2 ni, ktorg still guna oven ni time nk buat kuih/kek kat umah aunty aku. Sebab dh selesa sangat dgn oven ni, aku decide nak beli yang same. Lagipun senang, letak atas dapur gas je. Takyah set-set masa suhu segala bagai.  :)

(^_^)v

Friday, December 24, 2010

30 Days Quest

(^_^)v

Amende alah la 30 days quest ni? Hihi....benda alah ni aku dpt dr blog eyang. Eyang ni kawan + roomate I mase kt UMS dolu-dolu..same la si Emilia pn. :) So pendekkan cite, 30 days quest ni maksudnye kte try buat entri b'dasarkan 30 soalan dimana setiap satu soalan perlu dijawab & dibuat entri setiap hari sehingga la hari yg ke 30. Get it? So sementara semangat nk mengarang blog ni tgh b'kobar-kobar, aku rase nk buat la.
Bagai petikan kata-kata eyang : "haa..buat2.at least update lah blog kamu tu dari bersawang ;P" (FYI, eyang telah digigit secara maya setelah mngeluarkan kata-kata itu...ahahaha)
BTW, eyang dh start dh die punye quest. Ade dlm blog eyang. Blh jenguk2 baca kt situ. :)

So, soalan-soalannye adalah :

Day 1 : A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.

Day 2 : The meaning behind your Blog name.

Day 3 : A picture of you and your friends.

Day 4 : A habit that you wish you didn’t have.

Day 5 : A picture of somewhere you’ve been to.

Day 6 : Favorite super hero and why?

Day 7 : A picture of someone/something that has a big impact on you.

Day 8 : Short term goals for this month and why?

Day 9 : Something you’re proud of in the past few days.

Day 10 : Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.

Day 11 : Another picture of you and your friends.

Day 12 : How you found about Blog and why you made one.

Day 13 : A letter to someone who has hurt you recently.

Day 14 : A picture of you and your family.

Day 15 : Put your iPod on shuffle : First 10 songs that play.

Day 16 : Another picture of yourself.

Day 17 : Someone you would want to switch lives with for one day and why?

Day 18 : Plans/dreams/goals you have.

Day 19- Nicknames you have; why do you have them?

Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.

Day 21- A picture of something that makes you happy.

Day 22- What makes you different from everyone else?

Day 23- Something you crave for a lot.

Day 24- A letter to your parents.

Day 25- What I would find in your bag?

Day 26- What you think about your friends?

Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?

Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?

Day 29- In this past month, what have you learned.

Day 30- Who are you?

But I'm not going to start it today sebab arini Jumaat iaitu bersamaan hari bersuka ria & kluar berjalan-jalan, bukan hari mengadap laptop. :) (gini la kalo jadi wife pd QS yg choti nye hanya pd Jumaat sahaja ye tuan-tuan & puan-puan...gotta enjoy this day to the fullest!! haha) (p/s : abang, i'm not complaining ok? u know i love u so much. *muah muah*)

So ble nk start ni??? Esok-esok la.........ahahaha

(^_^)v

Thursday, December 23, 2010

khas utk eyang :)

(^_^)v

~ khas utk eyang, seperti yg di 'request' ~

me @ 5months

(^_^)v

Wednesday, December 22, 2010

haaaaa...gasak.....

(^_^)v

Ni la dia....kalo time malas, ape pun tak buat. Sampai berhabuk blog ni dibuatnye. Arini tetiba rajin & tetiba malas nk layan CSI tadi, so buat CSI dlm blog sendiri...hahaha

Makanye, bertambah la 2,3 benda hiasan. Tambah signboard yg amatlah kebudak-budakan (haha), tambah gambar, tambah wedding & pregnancy ticker. Taknak tukar background layout sbb sangat la mencintai all those polka dot yg amat la sesuwai dgn jiwa ini.

Haaaaaa....gasak....Tu je la pun. Kecoh. ;p

(^_^)v

Menjelma Kembali

(^_^)v

Salam all......

Heeeeeee.....mesti ade yg bertanya, nape la minah sorang ni tak update2 blog die?? Haaaaaa....nape? Nape tak update blog? So jawapannnye :

1. M.A.L.A.S - obviously...!!! hahaha...Memang slalu je aku draft ape2 entri, then nanti entri tu t'bengkalai macam tu je dalam ni

2. B.U.S.Y - yelah sangat...?? betul ape...yelah, bz dgn keje, nk sesuwaikan diri jadi cikgu cum wife cum housewife lagi....eeeeee....ingat senang ke....hahaha (peng & kak long tqah, alasan ni bkn utk takutkan kamu-kamu ye) ;D

Tu je la kot alasannye. Tapi masa start cuti skolah aritu, mmg rase b'kobar-kobar nk tulis blog smula tapi encik laptop ni pulak buat hal..eh bukan, encik charger dulu buat hal (yg mngakibatkan aku tpaksa mengeluarkan duit utk m'beli encik charger baru...huh) Then encik charger dh elok, encik laptop pulak ade cite songeh...huh huh

So today, here I am. Merepek meraban smula di dalam blogku ini....sambil ditemani se'mug' susu anmum & roti coklat...nyum nyum nyum... (baby needs to be fed, so does baby's mummy...  ;D ) Kat belakang ade bunyi tenet tenet tenet, menandakan kain baju dah siap digodek di dalam mesin basuh (jap ye, nanti dijemurin kamu-kamu semua....skrg musim ujan, so xde mood utk m'buat laundry. nasib baik baju memang tak banyak. *sigh*)

In case you are wondering how am I doing now, I'm good...Aku just stay kat umah je cuti ni memandangkan suami kesayangan keje. Just berpeluang nak balik umah wan kat Raub, pegi Kuala Lipis & Kuala Terengganu je. Nak pegi Kuala Lumpur tak sempat...huhu (what's with me and all this KUALA-KUALA?? haha)

Tapi yg best, cuti-cuti gini, memang makan cukup & tdo pun sangat2 la cukup. Obviously kena tune diri sendiri smula, memandangkan cuti dah nak abes. And starting 28hb ni dah nak kena pegi skolah. Ade meeting pelbagai-bagai. Takde ke mesin bekukan masa....??? *sigh*

So ok la kan...blog dah update, perut dah kenyang. Nak check FB jap, then pegi jemur kain. After that, check TV schedule, tgk CSI pukul berape....hahaha

(^_^)v