hari-hari bahagia dalam hidup duahengget (^_^)v

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, December 24, 2011

Shopping dan shopping lagi

(^_^)v

Salam all.. :) Kepada semua pekerja gomen, bonus anda semua ade lagi ke? ;) Bonus aku dh tinggal half sebab semalam pegi shopping spree 3 beranak kat Kuantan...ahahahaha

Tapi tak brape puas ati la shopping semalam sebab dengan masanya yang amat singkat & Azizah Zahira pun agak meragam sebab demam. At 1st ingat macam nak kena cancel je plan shopping sebab si puteri kecik tu demam. Tapi menghala ke petang, si puteri kecik nampak makin ok & badan pun dah tak panas, so kira on je la plan. So sampai Kuantan pun dah 6pm lebih. Terus pegi East Coast Mall & SHOPPING!!!!

1st, pegi baby department. Grab 3,4 baju seluar utk puteri kecik. Masa ni ok lagi. 2nd, bahagian encik hubby lak. Masuk time ayahnye lak shopping, haaaaaa...puteri kecik pun start la meragam. Nasib baik dah hujung2 & dia boleh senyap bile disuakan susu. Then terus tertido sambil duk menyonyot bawah nursing cover.

Tapinye bile dah senyap bawah nursing cover gitu, takde chance la utk ibu nak shopping pulak..Nak lepaskan nyonyot, confirm menangis nanti...huhu.. Sudahnye, ibu shopping gitu2 je. Tapi memang takleh shopping banyak2 pun sebab bajet aku dah guna sebelum tu..hehehe Sempat la grab flat shoes sepasang & baju Padini kaler purple belang2 yang sangat cute miut...Lepas dah beli baju baru perasan flat shoes yg dibeli tadi pun kaler purple jugak..ahahahaha...

Then sempat lagi suruh encik hubby cari jugak baju kaler purple sedondon sebab kebetulan puteri kecik tu pun ade dibelikan overall kaler purple utk dia. Cari punye cari, yeay!! Jumpe jugak baju encik hubby. Lagi best baju tu sebijik ala-ala baju aku...ahahahaha..Nasib baik encik hubby suka jugak..LOVE U! What's with us with purple colour yesterday..?? ahahaha...

Lepas penat shopping, makan jap kat TheChickenRiceShop & tapau ayam goreng Shihlin Taiwan yang sangat double yummy kalah ayam KFC...ahahahaha..Oh lupe, lepas ni nak isi online customer feedback utk TheChickenRiceShop. Yes, harus isi supaya boleh mndapatkan free voucher...Yeay!! Boleh makan2 lagi..!!

Yup yup, kami berdua memang kuat makan. Bak kata Taufik asben KakLong Tqah, "Angah ni boleh tahan makan" & kata kakak iparku Kak Dila, "korang berdua ni kalo bab makan memang team terbaik" eh, ke Mizie adik aku yg cakap macam tu..?? ahahaha..sape2 je la..


Lepas ni kite tunggu encik hubby punye bonus pulak...Boleh shopping lagi dan lagi..!!! Saye suke..!!

(^_^)v

Wednesday, December 14, 2011

DATING TIME ;)

(^_^)v

Finally Isnin lepas dapat jgk berdating dgn encik hubby...Yeay!! Saya sgt suka..!! ahahaha...Dah nama pun berdating kan, so si kecik kesayangan kami Azizah Zahira terpaksa la ditinggalkan...Walaupun pada mulanya tak brape berani nak tanye mama, takut kalo mama berceramah bab2 keibubapaan (ahahaha...) tapi dek kerana over excited, tak kira daaahhhh..Lautan api akan ku renangi okkaaayyy...Nasib baik opahnye tak kesah and said OK! Fuh, lega abiiisssss... ;)

Tapi yang paling tak tahan, masa hantar Zahira ke umah mama. Masa dah nak kuar umah mama dgn senyuman riang di bibir, boleh pulak anak sedara aku, Altamis panggil aku & cakap, "Ngah...adik..?? (Altamis pandang aku dengan muka hairan sambil tangan dia tunjuk kat Zahira). Rupenye die hairan kenapa makngah nye nk balik macam tu je sedangkan Zahira ade lagi kat situ...Adeh, kena se das atas dahi! Pandai Tamis eh...makngah nk pegi mane tu...Zahira ni kenapa tinggal kat sini....ahahaha...Nak pecah perut aku gelak dgn encik hubby bila aku cite kat die.. :D

Dah lama baiiii tak pegi dating berdua. Kalo diingat-ingat, the 1st and only time kami kuar berdua masa bulan puasa lepas. Pegi berbuka puasa anjuran ofis encik hubby. Tu je..tu je...So this is the 2nd time. Tak tau la lepas ni ade chance lagi tak..huhuhu Sejak ada si kecik tu, of kos la ke mane saje bertiga. Lucky us, Zahira pun kaki jalan nampaknye...Tak pernah dia meragam kalo pegi ke mana-mana. Duduk diam2 je dalam carrier yg dibawa ayahnye. Meragam time nak menyusu je..Tu pun menyusu tak sekerap kat umah. Suke ati bebeno kalo bab jalan. Lapar pun tak rasa...haha..Maybe sebab dh biasa dikandung ibu merata tempat masa pregnant dulu...hihi..

So, yang aku beriya sgt nk pegi dating ni kenapa lah? Hehehe..of kos la sebab nak pegi tgk OMBAK RINDU.

Kalo tak kerana nk masuk panggung wayang, boleh je bwk si kecik tu. Tapi kami tak la seberani Eyang & Sharil. Diorang selamba je bwk anak diorang si comey Kysha tu. Kysha lak blh behave..aishh lagi la seronoknye..ahahaha..  ;)

Pasal cite ni takyah la aku cite. Hampir semua org pun dah tgk rasenye. For me, cite ni best. Cukup garam gulanya..Syahdu syahdannye ade yg menggugat jiwa & menyakitkan tekak (sebab nak tahan airmata...ahahahaha.. ;p ) And lucky me, i'm watching it with Encik Pemotong Stim ;p So bile bab syahdu syahdan tu, tak sempat nak zahirkan perasaan, dah ada orang tepi buat lawak sebab sendiri nak cover syahdu. ;p

Dah abih wayang, kami pegi mkn McD lak bcoz i'm craving for prosperity burger. Dah abih order, dh duduk makan, baru la rasa menyesal sebab we should just take dinner box prosperity yg utk 4-5pax tu. Boleh makan utk 2x dinner maaaaaa...Berbaloi-baloi dengan harga die..ishhhhhh.. :(

For me, we have a perfect evening. Wayang yang best & makanan yang diidamkan. Nothing more to ask. (oh, ade sebenarnye..tertanya-tanya bile encik hubby nak bwk pegi bercuti since holiday tinggal semput2 dua minggu lagi niiii...  ;p ) Lepas abih makan, balik & amik si kecik yg sangat2 dirindui tu..Seriyes la, ade anak ni memang takleh tinggal lame-lame..berOMBAK RINDU rasenye! :)

(^_^)v

Tuesday, November 29, 2011

school holiday!!

(^_^)v

Oh yeah!! Bahagia betul rasenye bila cuti skolah dh start ni..Dh masuk 2nd week pn...Ade 4 more weeks to go..Ish, kalo blh freezekan masa, mmg best...stay cuti gini je lame2..*berangan la ko...* hehe..

Cuti skolah kali ni pn same la mcm cuti2 sebelumnye..Tersadai je kt umah sbb encik hubby mcm biase la...keje...Tp ade bezanye cuti akhir tahun kali ni sbb ade anakanda tercinta, Azizah Zahira menemani. Last year punye cuti akhir tahun, duk berdua dgn si kecik ni jgk tp dlm perut lagi, duk tendang sana sini..Now dh kuar,dh 7 bln pn..Actively moving..merangkak memanjat sepanjang masa..non stop action all the time except for sleeping time..Dh penat, nangis mintak susu..tu je la kejenye...hehe

tengok tv mcm ni...sabo je la..haha
geng lepak ibu..caaaayang die..  :)
muka fresh bangun tdo
rise and shine...ready to start memanjat ;p
excited nampak muka sendiri kt webcam...ahahaha...

Btw, can't wait to go to KL this friday..Will be going to attend my cousin's wed. 2 sisters kawen serentak..best best..eeee excited! ;) Yg tak bestnye kena pegi dgn si kecik ku & papa mama je :( Jgn tanya mana encik hubbyku..U readers already know the answer..  :p

(^_^)v

Wednesday, October 12, 2011

Hagemaru & Popeye :)

 (^_^)v

kadang2 jadi Hagemaru



kadang2 jadi Popeye
mane-mane pon boleeeyyyyy....hihi... ;p

(^_^)v

Tuesday, October 11, 2011

yezzaaaaaa...!!!

(^_^)v

sumber dari enchek Google

Yezzaaaaassss...!! Finally, dpt jgk beli netbook baru. Murah jek, in fact yg paling murah di pasaran..hehe..jimat ye...economoney...heh  ;p So lepas ni dpt la ber"fb" berblog dgn senang ati..eheeeeee..Tak perlu lagi menunggu turn meminjam laptop skolah kaaannnnn...Lagi pun tak baik menyalahgunakan hartabenda awam...it's a no no..haip!!  :)
What's more, I bought this netbook on 7th Oct. Since it's my birthdate, so kiranye netbook ni birthday present utk birthday sendiri laaa...ahaks!!

p/s : TQ to encik hubby kerana rajin menemankan pegi survey & beli...TQ to my doter jgk kerana tidak meragam spnjang pencarian ibu..ahahaha..love u both!

(^_^)v

Tuesday, October 4, 2011

Kisah Azizah Zahira

(^_^)v

Tarikh : 30 Sept 2011
Tempat : Umah to'ki tokwan
Masa : 3pm ++


 "Ibu, nape saya rasa ibu & ayah mcm ada agenda tersembunyi arini..??" Something fishy is going on...Or is it just me..?? Tak tau la nape...Arini manjang je saya rasa tak sedap ati...Ishhh tak leh jadi ni..


 OH NOOOO!! Patut la rasa tak sedap ati...Rupanya ayah dgn to'ki nak cukur rambut saya arini...Sambil2 gosok tangan ayah -> "Ayah ayah...are u aware of what you're about to do?? Ayah please...can we do it some other time or buat2 lupa terus je...Ibu mane ni??Ibuuuuuuuu"


 "Ibu tolong ibu...Tolong halang ayah ni ibuuu...Help!! Somebody, anybody, please help me!!" (in the meantime, rupa-rupanye ibu saya ade dalam bilik...takut nak tengok to'ki nak cukur saya...uhuuuuu...)


 "WHY WHY WHYYYYYY???" Saya tdo masa dicukur tadi..Sedar sedar je, dah jadi gini dah kepala saya. Meraung saya dibuatnye...But there's nothing I can do anymore...Semuanye dah terjadi..  :(


 
 Dua tiga hari lepas tu, finally saya dapat terima kenyataan. Ibu ayah pujuk saya. Ibu ayah cakap, "Semua ni untuk kebaikan sayang. Nanti rambut sayang akan tumbuh lagiiiii lebat. Barulah lagi omey omey anak ayah ibu ni" Oh, lega hati saya bila dengar macam tu..Tambah meriangkan hati, bila tau saya akan lebih omey omey lepas ni sebab saya memang suka kalo orang panggil saya omey...eheeeeeeeeee...  :)


(^_^)v

Monday, October 3, 2011

I NEED YOU!

 

oh dear....i reallllllyyyyy need u okay...tak kesah la u or ur sedara mara, the main point is i need u...
haishhhhhh.....

:(

Saturday, September 10, 2011

belum terlambat kot.... ;)

 

Hihi....hopefully blom terlambat lg utk mngucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI to all. May you have the most joyous raya this year.  :)

silauuuuu....  :)
(^_^)v

Friday, August 12, 2011

Puasa

(^_^)v

Salam Jumaat di bulan Ramadhan to all...Apa macam..?? Ada yg dah tinggai posa kaaa..?? Me? Owhhh...masih bertahan.  :)

For me, puasa tahun ni agak mencabar sket. This is my 1st time puasa sebagai cikgu+isteri+ibu. Last year, puasa sebagai cikgu+isteri je. Ini tahun sudah kasi upgrade sket...  :)

Puasa sebagai cikgu, rase-rasenye biase je..Anak2 sekolah pun tidak membuas mane. Most of them yg puasa, diorang pandai ikut arahan. Semua dh tau, time rehat, amik bantal masing2 & berbaring rehatkan badan. Takut diorang tak larat, so biasenye bln puasa gini, memang ni lah aktiviti diorang time rehat. Cepat amik bantal sebelum cikgu jeling...huahuahua...  :) Bagi yg tak puasa, blh la makan kat dapur.

Puasa sebagai isteri+ibu, it's quite tiring sebenarnye. Maybe sebab menyusukan anak. Badan jadi cepat penat sbb dehydrated. Zat-zat semua dah dijadikan makanan utk anak kesayangan. Then balik skolah kena masak & buat keje umah lagi kaaannn...  :) Alhamdulillah jgk sebab bekalan susu takde la berkurang. Walaupun pam pagi makan pagi, pam petang makan petang, walaupun memang tak meriah mcm orang lain yg penuh satu freezer (sob sob sob), tapi at least cukup utk Zahira sehari-hari. Tak drop down. Kalo drop, memang haru la nanti jawabnye..Sebab bukannye ade back-up mcm org lain kaaannnn....

So ape pun, selamat berpuasa to all. Dah nak masuk 2nd half part dah bln puasa ni pun...Jangan sengaja ponteng tauuuuu....  :)

(^_^)v



Tuesday, July 12, 2011

PARENTS & PORNO

What's the point of being parents if you don't protect your children? Bukan ke tu tugas utama ibubapa? M'beri kasih sayang secukupnye, mendidik & melindungi si anak? Well guess what?? Some parents don't give a DAMN about that.

I'm writing this in my perspective as a teacher and a mother. I feel frustrated. Kecewa. Sangat-sangat.

Ahad lepas, seorang anak murid aku buat perangai pelik. We caught this boy tgh bermain & dia ckp kt kawannya,*"ce pegang kopek aku." (*cuba pegang breast aku). Of kos la kami (cikgu2 & pmbantu2 pra) tkejut beruk bile dengar. Nope! Bkn t'kejut beruk, tp t'kejut gorilla. Before this, last week, we caught the very same boy main kuis-kuis "boy's thing" dgn kaki.

Paksa punye paksa, si boy ni cite. "SAYA TGK KAT UMAH. MAMA PASANG CD. SAYA TGK ORG LAKI NI DGN ORG POMPUAN NI CIUM CIUM dot dot dot bla bla bla dot dot dot bla bla bla...
This boy cite SEMUA. Every detail of cite LUCAH yg die tgk dgn mak die. Diulang, DGN MAK DIE. Bile aku dgr smua ni, tau tak rasenye same mcm dh hampir nk kna sawan?? YA ALLAH!!! WHAT'S WRONG WITH HIS MOM?? A total freak or total retarded??

Kalo la memori otak budak kecik umo 5 thn ni mcm memori komputer, senang! Cabut, campak dlm sungai je. Tp masalahnye, tak boleh. And thanx to his mom, he's growing up with that "special" memory & a possibility to be a pervert. GREAT!!!

Dear PARENTS....Tolong la jgn nk ikut nafsu setan semata-mata. Exposing your children to all benda HARAM ni. You, being a setan yourself pn dh lebih dari teruk, lagi mau libatkan anak pulak?? For me, org2 yg suka sgt tgk porn ni, you all are NOTHING but a STUPID RETARDED LOSER PERVERT.

Even if u watch porn without your child pn, HARAM TETAPLAH HARAM. Walau ape pn situasi & keadaan, ade anak bersame ke tak bersame ke, tgk sorang2 ke tgk ramai2 ke, cubalah ingat balasan ALLAH. Takut nnt, ape yg kite buat, ALLAH balas melalui anak kite.

Kalo satu hari nanti, anak kite rosak, kite jgk yg sakit jantung sorang2, yg sesak nafas sorang2, yg termenung sorang2, memikirkan "KAT MANA SALAH AKU MNDIDIK ANAK AKU..???"
 
-TOO LATE!!-

*YA ALLAH, lindungilah anakku Azizah Zahira dr segala godaan syaitan & kemungkaran di dunia ini. Amin.

Friday, June 17, 2011

*sengal*

(^_^)v

alahai sengalnye rase...selasa ni dah start keje semula...uhuk uhuk uhuk..abih dah mase2 indah nk bersantai je sambil melayan cik tuan puteri kembang kesayangan tu..time2 mcm ni la rase mcm nk jadi full time housewife...hauhauhau...  :(  tp nanti ble jd full time housewife, duk sebok menggedik nk keje lak..ahahahaha...

sayang, duk dgn opah nanti behave tau...ibu pegi keje jaaaapppp je...ibu pegi pagi, ibu balik tengahari eh..caaaaaayang die...mmmuuuuuaaaahhhhhhh!!!!


(^_^)v

Wednesday, May 25, 2011

Little Princess - Part 1

(^_^)v

Salam all...

Finally dpt jgk curi masa untuk bercerita tentang si kecik baru dlm hidup aku & hubby..Yup, kami telah dikurniakan seorang puteri comey pada 21hb April 2011, jam 1.42 pagi. ALHAMDULILLAH.. :) Dan si comey itu kami namakan AZIZAH ZAHIRA.


Nama AZIZAH ZAHIRA yg kami pilih, boleh dikatakan pilihan ketiga yg tetiba je datang ilhamnye..AZIZAH pilihan hubby, ZAHIRA lak menjadi pilihan aku. Sejak mula kawen, si hubby dh cakap die memang dh reserved 1 nama ni kalo dapat anak perempuan..And I'm ok with that since nama yg dipilih tu sedap jugak didengar & ade maknanye.

Then masa kandungan aku dh masuk pertengahan, dapat lak pilihan nama kedua. Pada nama kedua ni, memang ade ZAHIRA. Time tu kitorang dlm kete, baru balik dari scan kali kedua kat klinik & confirm insyaALLAH girl. Dapat je ilham nama kedua, dan dan masa tu jugak rase, ok. confirm. nak tukar name yg kedua ni pulak...haha

Sampai la 1 malam, seingat aku, time tu kitorang dh ready nk tdo. Duk sembang2 before tdo tu, si hubby terkeluar kata2, nk namakan baby kami AZIZAH. Then, oleh kerana aku memang suka ZAHIRA, kami try gabung dua nama tu & hasilnye membuatkan kami tersenyum berdua. Sedap jugak gabungan nama ni rupenye....hehehe..Aku suka nama ZAHIRA sebab maknanye "cantik". Actually at 1st, ZAHIRA tu aku reserved nk letak utk baby girl kedua sementelah hubby dh excited nk guna nama yg die reserved sejak awal kawen tu..(chewah chewah....dh reserved utk 2nd baby girl..?? ahahahahahaha) Dan kenapa si hubby pilih nama AZIZAH..?? Tu nama awek dia dulu...ahahahahaha  ;) So jadilah namanya AZIZAH ZAHIRA. AZIZAH bermaksud mulia & ZAHIRA bermaksud cantik.  :)

Memang gembira & bersyukur yg tak terhingga sebab impian kami nk dpt baby girl tercapai akhirnya. Masa pregnant, semua orang yg tengok perut aku, akan mengeluarkan kata2 nujum pak belalang masing2 yg mana bunyinya lebih kurang same je.."dapat anak lelaki ni, tengok perut muncung je ke depan..."

APEKAH???

Sampaikan makcik yang tak dikenali yang kami jumpe kat funfair pun cakap macam tu..kenal pun tak, tapi memang ramah makcik tu...hihi..Sorang kawan sekerja aku siap cakap lagi.."dapat baby boy nanti ni, kalo dapat girl, kak miza blanje makan"....Sudahnye...??? YEAY, saye menang!!

So dh start keje nanti, dapek la eden makan free 1 round.....ahahahahahaha  (^_^)v

Kejap je rase...si kecik pipi labuh ni dah sebulan lebih...

p/s : part 2 - to be continued later

(^_^)v

Friday, May 6, 2011

Sedetik Lebih

(^_^)v

p/s : Entry ini sekaligus meng'cover' quest no 7 : A picture of someone/something that has a big impact on you. ;p

Sedetik Lebih


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa


Kasihku ku amat mencintai kamu 
Kerna kau beri erti hidup 
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya


Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan 
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia 
Asal masih adanya kamu


p/s : more story of this little girl, nanti ye....ibunye sebok b'pantang...  ;)

(^_^)v

Sunday, March 27, 2011

semakin hampir

(^_^)v

Salam all...Arini dah 27 Mac. So kalo ikut pengiraan, ade cukup2 sebulan lagi sebelum my baby keluar melihat dunia...Sebab kalo ikut jangkaan, insyaALLAH pada 27 April. Tak tau la kalo baby nak ikut celebrate anniversary ayah ibu & lahir pada 1 Mei. Tapi tak kisah la baby nak kluar awal ke, lambat ke or tepat2 pada jangkaannye....Yang penting, mintak2 dipermudahkan kelahirannya & selamat ibu & anak hendaknye. Dan yang penting, semoga anakku akan lahir cukup sifat, fizikal & mentalnye....

So now, memang dh start berdebar...Dah lame pun sebenarnye start berdebar but starting from today, debaran tu makin laaaa berganda. Yelah, tinggal sebulan lagi niiiiii....tak lama mane pun. Memang tak lame. Entah2 lepas post entry ni, esok terus bersalin...Who knows..??

Tapi ape pun I think I'm ready..."think"..?? I'm sure I'm ready....push push push....hihi...  ;)

*smile*

(^_^)v

Monday, February 21, 2011

You're Getting To Be A Habit With Me :)

(^_^)v

"You're Getting To Be A Habit With Me" - Frank Sinatra

Every kiss, every hug
Seems to act just like a drug
You're getting to be a habit with me

Let me stay in your arms
I'm addicted to your charms
You're getting to be a habit with me

I used to think your love was something

That I, could take or leave alone

But now I couldn't do without my supply
I need you for my own

  Oh I can't break away
I must have you every day
As regularly as coffee or tea

You've got me in your clutches and I can't break free
You're getting to be a habit with me

p/s : ni semua American Idol punye pasal...hihi

(^_^)v

Saturday, February 19, 2011

Sambungan Quest - hari keenam

(^_^)v

Day 6 : Favorite super hero and why?

Tadaaaaaaaaaa.....inilah super hero feveretku...

Or should we call super heroine or super little heroine? Sebab diorang ni adalah kanak-kanak perempuan yang still b'sekolah tadika...hihi...Yang merah tu namenye BLOSSOM. Yang biru namenye BUBBLES. Dan yang hijau namenye BUTTERCUP.

Antara bertiga ni, personal fav aku ialah....

BUBBLES

Nape aku suka Powerpuff Girls?? Sebab diorang berani, diorang tak ganas bila lawan penjahat & diorang super duper cute comey...hahaha Kan biasenye, super hero ni lelaki then ganas semacam...tak best...  ;p

Dan aku suka sebab....Powerpuff Girls ni, berlawan la macam mane skali pun dengan penjahat di waktu lain, tapi bila dah pagi je, mesti tetap akan pegi sekolah...Seeeeeeee??? Education is very important, u know...
Dan cite ni memang menunjukkan contoh yang baik...hihi

(^_^)v

Tuesday, February 1, 2011

Sekadar Berkongsi

Tak paham dengan perangai orang. Dah sah2 tau, perbuatan tu berdosa tapi still buat & ulang jugak. Mane boleh bagi alasan, buat benda tu skali-skala je. Mane boleh bagi alasan, buat benda tu saje2, sebagai hiburan, sambil lalu je. Kalau ALLAH nk tunjukkan kuasaNYA, sekelip mata je bala boleh datang. Lagi aib kalau bala menimpa, tepat pada masa dosa tu tengah dilakukan. Nauzubillah.

p/s : sekadar berkongsi...tak salah kan..???  (^_^)v

Thursday, January 27, 2011

somewhere you've been to

(^_^)v

Salam all. Actually ni ade la quest untuk hari ke-5 iaitu "A picture of somewhere you’ve been to". Tulis A PICTURE tapi aku nak letak 3,4 gambar.  :) These are pictures of my trip to London. Thanx to Mummy (my beloved beloved aunty) yang telah berbaik hati men'sponsor' trip ke London utk aku & kazen ku, Assila. It was in Dec 2007. Also thanx to Aunty Niza & family yang telah mnjadi tuan rumah kepada kami selama 12 hari. Memang best dapat peluang tengok tempat orang. Syukur pada-Mu YA ALLAH for giving me that opportunity.  :)

Me & Ila - Thames River cruise


From left - Mummy, Aunty Niza & Aunty Niza's mother in law

Inside London Eye - nasib baik bukan jenis gayat  :)

London's view - up from London Eye
(^_^)v

Saturday, January 22, 2011

Quest for Day Four

(^_^)v

Day 4 : A habit that you wish you didn’t have.
 
Ape eh? Habit suka makan banyak kot?? Actually I'm a bit fussy & choosy when it comes to food. Like all of u already know, memang banyaaaakkkk makanan yg aku tak brape nak "bertegur sapa" sangat dgn diorang. And most of the time, I don't like trying something new, luar dari kebiasaan lingkungan makanan yg aku slalu makan. Tapi kalau makanan tu pada asalnye aku memang suka, banyak mane pun boleh bedal...hahaha

Actually makan banyak ni, is not a habit that I wish I didn't have. Because I really enjoy eating especially dgn my hubby skrg. Sebab my hubby pun suka & enjoy makan. Bile time makan, keriangan kami memang berganda because we both enjoy doing it. Jangan pelik la kalo tengok selera makan kami macam 4-5 orang punye selera makan & jangan tersengih kalo tengok kami la org terakhir yang tinggalkan meja makan even kat mane2 pun. We enjoyed eating & we don't even bother...hihi

It just that aku harap selera makan aku ni boleh dikurangkan mengikut tempat, masa & keadaan yang sesuai. Nak nak kalo yg berkaitan dengan aiskrim, coklat & benda2 manis ni. Yelah, semua pun tau, too much sweets is not good utk sesape pun. Dan aku betul2 berdoa, mintak dijauhkan dari obesiti ke, kencing manis ke whatsoever & hopefully my baby pun akan sehat tanpa ade masalah kesihatan. InsyaALLAH. :)

Eh jap, macam tak menjawab soalan je?? Ade kot satu tabiat yang aku harap, takde pada aku. Emmmm...tabiat malas nak lipat kain baju. Please la, memang tak suka sangat2 lipat baju. Sebab macam leceh nak kena lipat satu-satu, side-by-side gitu. Huh. Dari dulu lagi, aku slalu berangan aku ade personal assistant yang kejenye hanya melipat baju & mnggosok baju. Haha. Ataupun aku ade satu bilik yang tersangatlah besar dimana dalam bilik tu ade rail tempat sangkut baju yang sangat2 panjang. So aku just perlu gantung je semua pakaian aku guna hanger.
Hihi. Ok, berangan ok...

Rasenye yang ni lagi menepati kehendak soalan kot...Yang kat atas tu, takpela...baca je la eh...hehe

(^_^)v

Wednesday, January 19, 2011

Pekerjaan di hari Sabtu

(^_^)v

Sabtu lepas, rase boring je duk umah. Actually tiap2 Sabtu pun boring sebenarnye sebab duk sorang2. Si suami takde, pegi membanting tulang memerah otak di pejabat. Sabo je la, Sabtu pun kena keje..huhu

So ape keje si isteri di rumah dikala si suami sedang bz di ofis..?? Lepas bfast pagi tu, mula2 tu, aku duk fb-ing & blogging. Dah lame sket, tetiba rase macam nak cari benda kunyah2. So aku pun bukak la almari kabinet kat dapur. Jumpa lak benda lah ni..


Ni namenye tepung brownies segera. Kotak brownies ni memang betul2 m'buatkan kami laki bini kecur air liur nak makan brownies. So tempting okkayyyyy...Tengok kotak pun dah blh agak brownies ni mesti sedap & rase coklat die mesti kaw-kaw punye. Dengan siap ade chunks of Hershey's Chocolate...sape blh tahaaan...??? haha. Tepung ni actually dah tinggal half. Dulu aku pernah try buat half then bakar guna microwave. Hampeh tak jadi. Mase dh masak, lembik tapi lepas lame2 sket, terus tukar jadi keras macam batu. Terus frust & rase nak bersara dari bidang buat kek..haha Tapi skrg, memandangkan dah ade oven Butterfly baru, so semangat baru pun datang la skali.. :)

Dalam pembikinan

Then after half an hour, tadaaaaaa....maka siap la brownies  :)



Oleh kerana dah serik melihat previous brownies b'tukar m'jadi batu, so this time lepas siap je masak, aku terus potong brownies tu & letak dalam bekas kedap udara. Sebab dah syak, konpem die jadi batu sebab masuk angin. Dan ternyata itu semua benar. Huh. Sebelum susun dalam bekas, rase dulu satu....YA AMPUUUNNNN...sedap gile okkaaayyyy...Kalo korang penggemar ape2 makanan bercoklat, korang beli la brownies ni. Bukan susah pun nak buat, instruction tulis seketul-seketul kat belakang kotak tu. Rase brownies ni, memang double kiri-kanan thumbs-up (kiri-kanan thumbs aku & kiri-kanan thumbs suamiku...haha)

Then pada malamnye, lepas dinner & bajet-bajet macam dinner dh hadam sepenuhnye, kami pun apalagi, mnggembirakan perut dengan brownies pulak. Tapi brownies saje tak cukup mnggemukkan si isteri, so si suami beli pulak aiskrim utk dimakan bersame...Sebab 2,3 hari sebelum tu, si isteri ade merengek nak makan aiskrim Wall's Gold Series macam dlm iklan tv..haha



Abis dah cite brownies tapi cuba korang tgk gambar bawah, pernah tak korang makan ni?

Kata papa, ni udang lipan. Aku pun 1st time tengok & makan. Ni pun mama yg masak, then papa kol suruh dtg umah, amik buat dinner. Rupa memang macam ngeri tapi rase die sedap. Rase macam isi ketam..  :)

(^_^)v

Saturday, January 15, 2011

makan-minum

(^_^)v

Selasa lepas, sepanjang kat skolah, asyik teringat kuey teow kantonis je...ish, tak tahan betul. Nak ajak si suami pegi Mesra Mall, kuey teow kantonis kat situ sedap tapi konpem die taknak. Mesti penat balik dari keje. So jalan penyelesaiannye....try buat sendiri je la. Time tu, dalam peti ais ade lagi udang 9-10 ekor...yes, boleh buat dah niiii...Tetiba, teringat pulak takde kuey teow kat umah. Oleh kerana malas nak beli kuey teow, so aku bedal tukar dengan spaghetti....hihi....

Dan hasilnye.....tadaaaaaaaaa....jadi pun spaghetti kantonis...yeay!! Menurut kata si suami, sedaaaappppp...so, kire DOUBLE yeay!! (^_^)v


Yang lagi best, malam yang same jgk, kitorang pegi dinner kat umah parents aku. Sebab sebelum si suami balik, die singgah pasar minggu & die jumpe papa kat sana. Dibelinye ketam tapi oleh kerana si isteri tak pandai nak godek ketam, so papa cakap, "takpe, papa bawak balik, biar mama masak..." haha...so apalagi lagi, tersengih lebar si menantu mendengarnye....(lepas la hajat di hatiiiii & konon-konon kire menantu kesayangan & dimanjakan la tuuuu...  ;p ) Kira nye malam tu ade TRIPLE yeay!! la...  :D


Malam sebelum tu pulak, kitorang tag team kat dapur, buat air jambu batu delima. Tak pernah dengar nama air ni? Laaaa...air ni campuran jambu batu & buah delima la  :) Asalnye, si suami beli air jambu. Bile air tu dah nak abis, kitorang rase macam "arghhh...tak cukup...nak lagi air jambu.." Kebetulan, jambu ade duk rileks dlm peti ais, so aku amik la nak blend lagi, nak tambah dengan air sedia ade. Datang idea si suami, die nampak buah delima pun ade duk rileks skali dalam peti ais, terus die kupas & campur skali dengan jambu tu. Then, blend je la skali jambu & delima tu.

Sebelum.....

Selepas....

Jadi la air jambu batu delima. Sedap rase air ni, tambah lagi ia sangat bagus untuk kesihatan ibu mengandung sebab delima dapat membantu menambahkan darah & jambu batu pula boleh menggantikan khasiat sayur bagi orang2 yang tak makan sayur seperti.........seperti siapa? seperti I la....hihi :)

Cakap-cakap pasal makan....rase nak makan BIG APPLE DONUTS...agak2 si suami bermurah hati tak, nak bawak si isteri yang sedang comel je mengandung ni, pegi makan donut? Tapi baru je isnin last week si suami belikan sepapan donut & keesokkan harinye si isteri timbang berat di klinik & m'dapati beratnye b'tambah lagi 2kg in 2weeks...rekod berturut2 okaaayyy utk 2 kali check-up. Check-up last week & check-up last 2weeks before that. Sabo je laaaa tapi tak kire ahhhh....rase nak makan donut jugak.  :)


(^_^)v

Monday, January 10, 2011

The 3rd Day of The Quest

(^_^)v

Day 3 : A picture of you and your friends.

From left : Me, Yayah, Peng and Kema

This is the latest photo of my friends and I. 3 aweks cun lain dalam gambar ni adalah kawan baik aku since skolah menengah (SM Sains Dungun 96-00)  :)

Gambar ni kitorang amik kat warung makan area tepi airport Kuala Terengganu (ape ntah nama kedai ni...) after balik dari wedding kawan baik kitorang, G-Hah. Tapi sebenarnye tak cukup korum ni, tak cukup geng. Patutnye kitorang bertujuh. Yang takde kat sini, G-Hah (yang tengah kawen time tu), Lai (dah balik) & Asya (ade kat Jepun skrg). Bila dapat berkumpul skali-skala mcm ni, seriously rase tak cukup masa sebab banyak sangat cite nak catch up, it's like endless...

Miss u all girls & our time together  :)

(^_^)v

Saturday, January 1, 2011

(^_^)v

(^_^)v
  
HAPPY NEW YEAR TO ALL.
 Semoga ape yang dicitakan tahun lepas dapat dicapai walaupun tak semua. Dan semoga azam tahun ini lebih munasabah (haha...) dan same-same la kte berusaha untuk mencapai ape jua yang kte citakan. Kalo takde azam, buat je la ape yang patut untuk terus berjuang dalam hidup ni. 
LOVE YOU ALL. *muah muah*  :)

(^_^)v