hari-hari bahagia dalam hidup duahengget (^_^)v

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, January 27, 2011

somewhere you've been to

(^_^)v

Salam all. Actually ni ade la quest untuk hari ke-5 iaitu "A picture of somewhere you’ve been to". Tulis A PICTURE tapi aku nak letak 3,4 gambar.  :) These are pictures of my trip to London. Thanx to Mummy (my beloved beloved aunty) yang telah berbaik hati men'sponsor' trip ke London utk aku & kazen ku, Assila. It was in Dec 2007. Also thanx to Aunty Niza & family yang telah mnjadi tuan rumah kepada kami selama 12 hari. Memang best dapat peluang tengok tempat orang. Syukur pada-Mu YA ALLAH for giving me that opportunity.  :)

Me & Ila - Thames River cruise


From left - Mummy, Aunty Niza & Aunty Niza's mother in law

Inside London Eye - nasib baik bukan jenis gayat  :)

London's view - up from London Eye
(^_^)v

Saturday, January 22, 2011

Quest for Day Four

(^_^)v

Day 4 : A habit that you wish you didn’t have.
 
Ape eh? Habit suka makan banyak kot?? Actually I'm a bit fussy & choosy when it comes to food. Like all of u already know, memang banyaaaakkkk makanan yg aku tak brape nak "bertegur sapa" sangat dgn diorang. And most of the time, I don't like trying something new, luar dari kebiasaan lingkungan makanan yg aku slalu makan. Tapi kalau makanan tu pada asalnye aku memang suka, banyak mane pun boleh bedal...hahaha

Actually makan banyak ni, is not a habit that I wish I didn't have. Because I really enjoy eating especially dgn my hubby skrg. Sebab my hubby pun suka & enjoy makan. Bile time makan, keriangan kami memang berganda because we both enjoy doing it. Jangan pelik la kalo tengok selera makan kami macam 4-5 orang punye selera makan & jangan tersengih kalo tengok kami la org terakhir yang tinggalkan meja makan even kat mane2 pun. We enjoyed eating & we don't even bother...hihi

It just that aku harap selera makan aku ni boleh dikurangkan mengikut tempat, masa & keadaan yang sesuai. Nak nak kalo yg berkaitan dengan aiskrim, coklat & benda2 manis ni. Yelah, semua pun tau, too much sweets is not good utk sesape pun. Dan aku betul2 berdoa, mintak dijauhkan dari obesiti ke, kencing manis ke whatsoever & hopefully my baby pun akan sehat tanpa ade masalah kesihatan. InsyaALLAH. :)

Eh jap, macam tak menjawab soalan je?? Ade kot satu tabiat yang aku harap, takde pada aku. Emmmm...tabiat malas nak lipat kain baju. Please la, memang tak suka sangat2 lipat baju. Sebab macam leceh nak kena lipat satu-satu, side-by-side gitu. Huh. Dari dulu lagi, aku slalu berangan aku ade personal assistant yang kejenye hanya melipat baju & mnggosok baju. Haha. Ataupun aku ade satu bilik yang tersangatlah besar dimana dalam bilik tu ade rail tempat sangkut baju yang sangat2 panjang. So aku just perlu gantung je semua pakaian aku guna hanger.
Hihi. Ok, berangan ok...

Rasenye yang ni lagi menepati kehendak soalan kot...Yang kat atas tu, takpela...baca je la eh...hehe

(^_^)v

Wednesday, January 19, 2011

Pekerjaan di hari Sabtu

(^_^)v

Sabtu lepas, rase boring je duk umah. Actually tiap2 Sabtu pun boring sebenarnye sebab duk sorang2. Si suami takde, pegi membanting tulang memerah otak di pejabat. Sabo je la, Sabtu pun kena keje..huhu

So ape keje si isteri di rumah dikala si suami sedang bz di ofis..?? Lepas bfast pagi tu, mula2 tu, aku duk fb-ing & blogging. Dah lame sket, tetiba rase macam nak cari benda kunyah2. So aku pun bukak la almari kabinet kat dapur. Jumpa lak benda lah ni..


Ni namenye tepung brownies segera. Kotak brownies ni memang betul2 m'buatkan kami laki bini kecur air liur nak makan brownies. So tempting okkayyyyy...Tengok kotak pun dah blh agak brownies ni mesti sedap & rase coklat die mesti kaw-kaw punye. Dengan siap ade chunks of Hershey's Chocolate...sape blh tahaaan...??? haha. Tepung ni actually dah tinggal half. Dulu aku pernah try buat half then bakar guna microwave. Hampeh tak jadi. Mase dh masak, lembik tapi lepas lame2 sket, terus tukar jadi keras macam batu. Terus frust & rase nak bersara dari bidang buat kek..haha Tapi skrg, memandangkan dah ade oven Butterfly baru, so semangat baru pun datang la skali.. :)

Dalam pembikinan

Then after half an hour, tadaaaaaa....maka siap la brownies  :)



Oleh kerana dah serik melihat previous brownies b'tukar m'jadi batu, so this time lepas siap je masak, aku terus potong brownies tu & letak dalam bekas kedap udara. Sebab dah syak, konpem die jadi batu sebab masuk angin. Dan ternyata itu semua benar. Huh. Sebelum susun dalam bekas, rase dulu satu....YA AMPUUUNNNN...sedap gile okkaaayyyy...Kalo korang penggemar ape2 makanan bercoklat, korang beli la brownies ni. Bukan susah pun nak buat, instruction tulis seketul-seketul kat belakang kotak tu. Rase brownies ni, memang double kiri-kanan thumbs-up (kiri-kanan thumbs aku & kiri-kanan thumbs suamiku...haha)

Then pada malamnye, lepas dinner & bajet-bajet macam dinner dh hadam sepenuhnye, kami pun apalagi, mnggembirakan perut dengan brownies pulak. Tapi brownies saje tak cukup mnggemukkan si isteri, so si suami beli pulak aiskrim utk dimakan bersame...Sebab 2,3 hari sebelum tu, si isteri ade merengek nak makan aiskrim Wall's Gold Series macam dlm iklan tv..haha



Abis dah cite brownies tapi cuba korang tgk gambar bawah, pernah tak korang makan ni?

Kata papa, ni udang lipan. Aku pun 1st time tengok & makan. Ni pun mama yg masak, then papa kol suruh dtg umah, amik buat dinner. Rupa memang macam ngeri tapi rase die sedap. Rase macam isi ketam..  :)

(^_^)v

Saturday, January 15, 2011

makan-minum

(^_^)v

Selasa lepas, sepanjang kat skolah, asyik teringat kuey teow kantonis je...ish, tak tahan betul. Nak ajak si suami pegi Mesra Mall, kuey teow kantonis kat situ sedap tapi konpem die taknak. Mesti penat balik dari keje. So jalan penyelesaiannye....try buat sendiri je la. Time tu, dalam peti ais ade lagi udang 9-10 ekor...yes, boleh buat dah niiii...Tetiba, teringat pulak takde kuey teow kat umah. Oleh kerana malas nak beli kuey teow, so aku bedal tukar dengan spaghetti....hihi....

Dan hasilnye.....tadaaaaaaaaa....jadi pun spaghetti kantonis...yeay!! Menurut kata si suami, sedaaaappppp...so, kire DOUBLE yeay!! (^_^)v


Yang lagi best, malam yang same jgk, kitorang pegi dinner kat umah parents aku. Sebab sebelum si suami balik, die singgah pasar minggu & die jumpe papa kat sana. Dibelinye ketam tapi oleh kerana si isteri tak pandai nak godek ketam, so papa cakap, "takpe, papa bawak balik, biar mama masak..." haha...so apalagi lagi, tersengih lebar si menantu mendengarnye....(lepas la hajat di hatiiiii & konon-konon kire menantu kesayangan & dimanjakan la tuuuu...  ;p ) Kira nye malam tu ade TRIPLE yeay!! la...  :D


Malam sebelum tu pulak, kitorang tag team kat dapur, buat air jambu batu delima. Tak pernah dengar nama air ni? Laaaa...air ni campuran jambu batu & buah delima la  :) Asalnye, si suami beli air jambu. Bile air tu dah nak abis, kitorang rase macam "arghhh...tak cukup...nak lagi air jambu.." Kebetulan, jambu ade duk rileks dlm peti ais, so aku amik la nak blend lagi, nak tambah dengan air sedia ade. Datang idea si suami, die nampak buah delima pun ade duk rileks skali dalam peti ais, terus die kupas & campur skali dengan jambu tu. Then, blend je la skali jambu & delima tu.

Sebelum.....

Selepas....

Jadi la air jambu batu delima. Sedap rase air ni, tambah lagi ia sangat bagus untuk kesihatan ibu mengandung sebab delima dapat membantu menambahkan darah & jambu batu pula boleh menggantikan khasiat sayur bagi orang2 yang tak makan sayur seperti.........seperti siapa? seperti I la....hihi :)

Cakap-cakap pasal makan....rase nak makan BIG APPLE DONUTS...agak2 si suami bermurah hati tak, nak bawak si isteri yang sedang comel je mengandung ni, pegi makan donut? Tapi baru je isnin last week si suami belikan sepapan donut & keesokkan harinye si isteri timbang berat di klinik & m'dapati beratnye b'tambah lagi 2kg in 2weeks...rekod berturut2 okaaayyy utk 2 kali check-up. Check-up last week & check-up last 2weeks before that. Sabo je laaaa tapi tak kire ahhhh....rase nak makan donut jugak.  :)


(^_^)v

Monday, January 10, 2011

The 3rd Day of The Quest

(^_^)v

Day 3 : A picture of you and your friends.

From left : Me, Yayah, Peng and Kema

This is the latest photo of my friends and I. 3 aweks cun lain dalam gambar ni adalah kawan baik aku since skolah menengah (SM Sains Dungun 96-00)  :)

Gambar ni kitorang amik kat warung makan area tepi airport Kuala Terengganu (ape ntah nama kedai ni...) after balik dari wedding kawan baik kitorang, G-Hah. Tapi sebenarnye tak cukup korum ni, tak cukup geng. Patutnye kitorang bertujuh. Yang takde kat sini, G-Hah (yang tengah kawen time tu), Lai (dah balik) & Asya (ade kat Jepun skrg). Bila dapat berkumpul skali-skala mcm ni, seriously rase tak cukup masa sebab banyak sangat cite nak catch up, it's like endless...

Miss u all girls & our time together  :)

(^_^)v

Saturday, January 1, 2011

(^_^)v

(^_^)v
  
HAPPY NEW YEAR TO ALL.
 Semoga ape yang dicitakan tahun lepas dapat dicapai walaupun tak semua. Dan semoga azam tahun ini lebih munasabah (haha...) dan same-same la kte berusaha untuk mencapai ape jua yang kte citakan. Kalo takde azam, buat je la ape yang patut untuk terus berjuang dalam hidup ni. 
LOVE YOU ALL. *muah muah*  :)

(^_^)v